Assalamualaikum.Hello!
Baru-baru ni Malaysia dikepohkan dengan kes telur tiruan. Hampa tahu tak?Kalau tak tahu tu mesti tak tengok berita.Haha:) Aku memang nak ambil kisah kes telur tiruan ni sebab telur memang makanan wajib ada kat rumah. Penambah selera. Wahhh. Letak dalam maggie pun sodap.Kalau berita pasal kes ni mesti aku bukak mata bulat-bulat.Haha.
Agak pelik disitu ya.Hai telur yang murah pun ada orang nak buat yang palsu ke? Setelah digodek-godeknya Google, aku dapatlah selongkar macam mana nak tahu telur yang kita makan tu asli ke tak.Untuk pastikan telurmu itu asli atau tidak, sila baca:
- Kulit telur tiruan lebih berkilat dan permukaannya agak kasar.
- Apabila telur tiruan dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan terus bercampur.
- Baunya sangat berbeza dengan telur asli.
- Kandungan air yang banyak di dalam telur tiruan akan menyebabkan bunyi yang kuat apabila ia digoncang.
- Putih dan kuning telur sangat nipis.
- Putih telur akan cepat merebak tanpa disentuh ketika telur digoreng.
So, lepas ni be careful, even government memang dah cakap yang telur-telur kat Malaysia ni selamat dimakan dan bebas daripada kes haram tiruan ni semua.Boleh bezakan tak?
Ada lagi satu ni. Aku geram betul der. Awat le depa pi hebahkan cara-cara nak buat telur tiruan ni. Kalau semua orang dah tahu, lagi la diorang ambil resepi yang agak bangang ni untuk tingkatkan ekonomi diri sendiri. Ni aku nak tambah ni, hampa nak tau tak? Apa risiko makan telur tiruan ni?Boleh nyanyuk dan cepat lupa. Ohoii, muda-muda dah cepat lupa, tak remajalah.Haha.Selain tu, boleh jugak kena kerosakan saraf otak, masalah hati, gangguan metabolisme , etc.
Mari ambil langkah berjaga-jaga! Almaklumlah, aku student lagi ni. Perlu kotak ingatan yang superb powerful untuk menampung all the formulas, procedures, notes dan segala bagai yang berkaitan dengannya.Sekian.
hahaha!telo oh telo.
ReplyDeletebe careful moii.
ReplyDeletejgn maen makan je.haha
jgn makan telur laa pasni..hahahaa
ReplyDelete